Electrical Joint Training Commission (EJTC) Port Coquitlam

posted in: Current | 0

The design of the building for the Electrical Joint Training Commission (EJTC) emphasizes its intended role as a state-of-the-art training facility for the next generation of electrical trades in a world where electricity is increasingly central to an environmentally sustainable and technologically sophisticated economy. The goal is to inspire its students and provide an example to the public by providing visually striking examples of electrical innovations in both its form and function.

The renovated building will be extensively equipped with photovoltaic panels on its roof surfaces, and will feature two solar towers that are also clad with photovoltaics. These solar towers will be located in a newly created “spark park” on the southeast corner of the property, where they will be open to the public for recreation and education. Electric vehicle parking spaces shaded with solar canopies will likewise be located in front of the building, providing free charging as well as another visual reminder of the green future promised by electricity.

Grout McTavish Architects’ design for the building updates a staid existing tilt-up concrete building with a front canopy that takes the form of an electrical wave. An addition on the northeast clad in aluminum panels will provide a refreshment and recreation space for students and employees, and will match the existing building’s refreshed monochrome look.

The proposed EJTC building will be a highly advanced alternative energy building, featuring significant solar energy capture and reduced electrical loads, as well as upgraded building envelope performance. The building will also promote lower usage of greenhouse gas emitting vehicles by emphasizing transit use, providing bicycle parking, and electric vehicle charging. The net result will be significantly lower greenhouse gas emissions versus a traditional building design.

EJTC aerial render

EJTC entry render

EJTC parking render